Bahan-bahan untuk Pastri Tart
200g mentega/majerin
100g gula ising
1 bj telur
400g tepung gandum
1 sudu teh esen vanila
Cara membuat Pastri Tart Keju
- Kacaukan mentega dan gula ising sehingga sebati. Tidak perlu terlalu kembang.
- Masukkan telur dan esen vanila dan kacau lagi sehingga sebati.
- Tambahkan tepung gandum dan gaul ramas adunan sehingga mendapat tekstur butiran yang lembut.
- Canai adunan dan potong mengikut saiz acuan.
- Tekankan kedalam acuan tat yang telah dilenser dengan mentega
- Cucuk bahagian dasar adunan supaya pastri tidak mengembang dalamnya.
- Bakar pada suhu 180C selama 10-12 minit atau sehingga masak.
- Keluarkan dari acuan dan sejukkan.
- Simpan didalam balang sehingga diperlukan.
Bahan-bahan untuk Inti Tart Keju
250g krim keju (cream cheese)
3 cmb gula pasir
2 cmb mentega
1 bj telur
6 cmb krim putar (whipping cream)
2 cmb tepung gandum
Hiasan
Strawberry,peace
Cara membuat inti Tart Keju
- Pukul krim keju, mentega dan gula
- Masukkan telur dan krim putar dan kacau lagi sehingga sebati.
- Masukkan tepung gandum dan kacau menggunakan teknik kaup balik sehingga semuanya bercampur rata.
- Sudukan sedikit adunan tat keju menutupi kulit tart. Jangan isi terlalu penuh. Sebaik-baiknya melebihi 3/4.
- Letakkan buah kesukaan dibahagian atas cheese tadi.
- Bakar dalam ketuhar pada suhu 180C selama 20 minit sehingga masak
3 ulasan:
saya akan coba resipi ni, nampak senang ni... dan nampak nyums!
cistat!!!! my peberet nih...mintk copy resepi yer...masuk list dulu..heheh
delancrett:tq...memang muda nak buat..
adda:silakan...
Catat Ulasan