Followers

Isnin, 21 November 2011

SAMBAL TERUNG

 Assalammualaikum n selamat petang sume....dah lama rupanya tak mengupdate n3 baru kan...mak ai banyaknya sawang kat sini..Baru datang kerajinan nak membersihkan sawang ni ha...kekeke...harini baru datangnya rajin nak update n3 baru..Hari ni baru rajin masuk dapor..Dah banyak pic ak diambil.Bukannya tak masak.Masak jugak tapi time nak ambil pic tu bukan main malasnya la.jadi ku biarkan saja ia terbengkalau...Hari ni rajinnya gara-gara kak ita masam manis..Tergoda dengan sambal terung dari rumah kak ita.Ku gagahi juga untuk memasak n mengupdate resepi ni.Memang super sedap la sambal terung ni...Ok la tak mau ckp banyak..penat dah ni baru habis basuh baju...




SAMBAL TERUNG
by : Dayang Jack

Rujukan :-)Kak ita masam manis 
Rujukan : My Resepi

1-2 biji terung panjang/bulat 
3 biji bawang merah - dikisar 
2 ulas bawang putih - dikisar
1 sudu makan udang kering - dikisar
2 sudu makan cili kisar 
Sedikit air asam jawa 
Gula dan garam

  • Terung di potong, cuci bersih dan di goreng separuh masak. 
  • Panaskan sedikit minyak di dlm kuali.
  • Tumiskan bahan-bahan kisar sehingga terbit bau. 
  • Masukkan terung, garam, gula dan air asam jawa.
  • Tumis hingga kering.  
  • Tambah cili merah jika suka. 
  • Hidangkan setelah masak.

4 ulasan:

DeLancrettLurpak berkata...

kenapa ek, saya letak awak punya blog link dkt sidebar saya tapi dia tak update pun walaupun awak dah letak entry baru... pelik!

fiza damia berkata...

ow...mungkin link salah kot....

adda syuhada berkata...

sedapnya smbal terung nih...makan ngn nasi panas2..terangkattt...

fiza damia dahlia berkata...

addahni pebret saya.hari2 mkn pon pe..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Archive

Recent Posts

Terdapat ralat dalam alat ini

RECENT VISITORS

Jalan-jalan Sambil Minum..Nah Segelas Kopi