Apam nie kita boleh buat minum petang atau pon hidangkan kepada tetamu yang datang ke rumah.Bak kata kak ita..Sambil-sambil kita dok lepak dengan family kita tu boleh la kita makan apam ni..Macam kek pon ada gak apam nie..Mana-mana la ye apam ke kek ke janji saya puas hati la dengan kejadian apam belang nie..
Resepi asal :-)Ucu
Sumber :-)kak ita
APAM BELANG
4 biji telur
2 sudu teh ovellet
1 sudu teh esen vanila
300 gm tepung gandum
220 gm gula halus
250 ml santan kara (shamam guna 200ml santan kotak + lagi 50ml air)
1 sudu teh baking powder
pewarna
Cara-caranya:-)
- Pukul telur dgn gula dan ovelet sampai gebu.
- Masukkan santan dan esen vanilla kacau sebati.
- Masukkan tepung yg diayak bersama baking powder dan kacau rata.
- Bahagi kepada 3 warna yg disukai dan kacau rata adunan dgn warna.
- Tuangkan selapis demi selapis sehingga habis dan kukus 30 minit sehingga masak. (Scoop 3 sudu besar setiap warna dan lapis sehingga habis)
2 ulasan:
salam fiza...
dah jadi dah ye apam belangnya..
sedap kan lembut aje.. macam rasa kek kukus pun ye jugak kan...
terima kasih fiza kerana sudi jugak mencuba...
warna pon menarik tu...
kak ita..terima kasih ye..ye rasa mcm kek kukus pon ada gak..
Catat Ulasan