resepi asal:-)kak nor secubit garam
Bahan-Bahan:-)
1/2 ekor ayam
2 sudu besar kicap pekat
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar tepung jagung, di bancuh dngn 1/2 cwn air
1 sudu besar lada hitam , di tumbuk
minyak untuk menumis
garam dan gula secukup rasa
Bahan Tumis (mayangkan/hiriskan)
5 biji bawang merah/kecil
3 ulas bawang putih
1 inci halia
5 biji bawang merah/kecil
3 ulas bawang putih
1 inci halia
Bahan Hiasan- di hiris2
1/4 biji lada benggala hijau
1/4 biji lada benggala kuning
1/4 biji lada benggala merah
1 labu bawang besar
1/4 biji lada benggala hijau
1/4 biji lada benggala kuning
1/4 biji lada benggala merah
1 labu bawang besar
Cara Menyediakannya:-)
- Ayam dibuangkan kulit, potong kecil, bersihkan dan toskan.
- Gaulkan ayam bersama serbuk lada hitam, sos tiram, sos tomato dan kicap pekat. Biarkan sebentar.
- Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga naik bau.
- Masukkan ayam yg di perap tadi dan gorengkan sehingga separuh masak.
- Masukkan ketiga2 jenis lada benggala dan bawang besar... gaul lagi.
- Masukkan bancuhan air tepung jagung dan gaul sebati.
- Perasakan, sekiranya dah cukup rasa tak perlu tambah garam dan gula. Bolehlah angkat dan hidangkan bersama nasi putih dan lauk kegemaran.
2 ulasan:
nampak sedap ayam masak cmni..bleh masuk list jgk resepi nih...
hehe...buat gn buat...
Catat Ulasan