Followers

Sabtu, 17 September 2011

~Serunding Daging~

 Assalammualaikum...Lama rasanya menyepikan diri diblog inikan..Sory la pada pelawat-pelawat FDY ye..Bukan apa memang lama cuti dari masak.Kerana keadaan tidak mengizinkan...Ada la masak tapi resepi ulang tayang je..Tu yang tak post n3 tu..Untuk pelawat-pelawat FDY nah nak share resepi sedunding daging ni.Serunding nie nak makan memang sedap.Bab-bab nak membuatnya memang la payahnya.Tang nak meyiat daging tu bagi nipis-nipis.Sakit pingang nak oi nak duduk lelama..resepi ni dari mak saya..Memang dah biasa pakai resepi ni.tak pernah try resepi lain..jom tgk bahan-bahannya..
 Resepi asal:-)Mak saya


Bahan-bahan ( Ni Resipi Utk 2kg Daging )
2 kg Daging Direbus Empuk
400 gram Cili Kering
2 labu Bawang Merah Besar
5 ulas Bawang Putih
4 cm Lengkuas
2.5 cm Halia
4 - 5 btg Serai
150 gram Ketumbar (pandai2 agak)
150 gram Jintan Manis (pandai2 agak)
250 gram Gula Merah @ Gula Perang @ Gula Putih
1 bj Kelapa (perah jd santan pekat)
Jus Asam Jawa
50 gram Kerisik (tak letak pun takpe)

 Cara² Membuat
1) Bahan2 nih blend sekali dgn Bwg Besar,Bwg Putih,Ketumbar Dan Jintan (yg dah digoreng tanpa minyak)
2) Kemudian tumis bhn2 yg dah blend td (agak2 minyak ya...jgn terlebih plak)
3) Masukkan Gula Merah dan kerisik tu td
4) Masukkan Jus Asam Jawa (agak2 rasanya)
5) Masukkan Santan pekat
6) Goreng Tumisan kita tuh sampai pecah minyak (but jgn masukkan dulu daging k..)
7) Tunggu sampai garing tumisan kita
8) Ambil daging yg kita dah carik² (daging ni dah "diangin2kan" utk kering kan lebih²an air rebusan)
9) Tutup api tumisan kita tuh ...dan masukkan daging yg kita dah anginkan tuh
10) Kacau sampai rata .......baru bukak api balik ...tp gunakan api yg kecil ..kat sini kesabaran memainkan peranan yg penting...kalau melekat2 "JGN TAMBAH MINYAK!!!"...masukkan sedikit air je...
11) Dan kacau lah sampai betul kering dan garing ...kacau jgn berketul2 pastikan kita gunakan api yg betul2 kecil ...jgn gatal2 tangan nak besarkan api....
12) And resipi ni boleh tahan sehingga 8 bulan jika ditutup dan diletakkan di tempat yg kering ... Tahan setahun jika diletak dalam peti ais...Dan pantang kalau dihinggap lalat... Sepanjang pembuatan serunding ni kena ingat ..jgn sampai dihinggap lalat.
13) Ready utk dihidang :)



Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Archive

Recent Posts

Terdapat ralat dalam alat ini

RECENT VISITORS

Jalan-jalan Sambil Minum..Nah Segelas Kopi