Followers

Rabu, 7 September 2011

Ayam lada hitam berampai

 Assalammualaikum n selamat hari raya..Masih dalam mood hari raya kan...Haaaaaa...........dah lama blog ku tak di update..Dah naik sawang rupanya...ya allah malasnya makin menjadi-jadi..Hari nie en.laling mintak nak makan kat rumah.katanya dah tak lalu nak makan luar..Jadi untuk tidak menghampakan permintaan en.laling ku masak la juga.Godek-godek la dapur kak nor secubit garam.Terjumpa la resepi yng simple ni..Boleh la try untuk orang yang macam saya nie..jom layan resepinya kat bawah...
resepi asal:-)kak nor secubit garam


 Bahan-Bahan:-)


1/2 ekor ayam
2 sudu besar kicap pekat
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar tepung jagung, di bancuh dngn 1/2 cwn air
1 sudu besar lada hitam , di tumbuk
minyak untuk menumis
garam dan gula secukup rasa


Bahan Tumis (mayangkan/hiriskan)
5 biji bawang merah/kecil
3 ulas bawang putih
1 inci halia

Bahan Hiasan- di hiris2
1/4 biji lada benggala hijau
1/4 biji lada benggala kuning
1/4 biji lada benggala merah
1 labu bawang besar

Cara Menyediakannya:-)
  • Ayam dibuangkan kulit, potong kecil, bersihkan dan toskan.
  • Gaulkan ayam bersama serbuk lada hitam, sos tiram, sos tomato dan kicap pekat. Biarkan sebentar.
  • Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga naik bau.
  • Masukkan ayam yg di perap tadi dan gorengkan sehingga separuh masak.
  • Masukkan ketiga2 jenis lada benggala dan bawang besar... gaul lagi.
  • Masukkan bancuhan air tepung jagung dan gaul sebati.
  • Perasakan, sekiranya dah cukup rasa tak perlu tambah garam dan gula. Bolehlah angkat dan hidangkan bersama nasi putih dan lauk kegemaran.

2 ulasan:

adda syuhada berkata...

nampak sedap ayam masak cmni..bleh masuk list jgk resepi nih...

fiza damia dahlia berkata...

hehe...buat gn buat...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Archive

Recent Posts

Terdapat ralat dalam alat ini

RECENT VISITORS

Jalan-jalan Sambil Minum..Nah Segelas Kopi