Salam petang...Jom layan apple pai petang nie..pertama kali cuba nie..sedapnay tak terkata..heheh..buat 1 adunan tak sukup.lepas buat satu adunan buat lagi satu adunan..maklumlah malaikat banyak kat sini..sume nak rasa..heheheresepi asal dari ariayana..tq ariana..
Bahan-bahan:-)
6Biji Epal-kupas kulit dan potong dadu
200Gram gula pasir
20Gram Tepung Jagung
Untuk Doh:-)
500Gram Tepung Gandum-Ayak
200Gram Mentega/Butter
2Biji Telur-Pukul
20Gram Gula Halus
Cara-cara:-)
-Kupas kulit epal dan basuh bersih.Kemudian potong dadu.
-Masukkan gula dgn sedikit air kedalam periuk dan masak sehingga gula cair dan keperangan.
-Masukkan epal dan gaul sebati.
-Masukkan bancuhan tepung jagung dan masak hingga pekat.Kemudian sejukkan.
Untuk Doh:-)
-Ayak tepung gaul rata dgn gula.Kemudian masukkan butter gaul samapi jagi mcm serbuk roti.
-Masukkan telur yang telah dipukul dan gaul sehingga menjadi doh.
-Kemudian masukkan doh kedalam peti air selama 30minit.
-Selepas 30minit rehatkan dalam peti air keluarkan doh dan erap dalam acuan pai.
-Masukkan inti yang telah disejukkan tadi.
-Tutup permukaan pai dengan doh.Ikut kreativiti masing-masing.
-Sapukan kuning telur atas permukaan pai tadi.
-Bakar pada suhu 175c selama 30minit.
.................................fiZa DaMia YummY................................
2 ulasan:
Fiza...comel nya pie tu... Mesti sedap.. Mintak sikit fiza...
saya..comelkan.nak buat dlm bekas pai tak de.terpaksa la buat kecil2.nak yek nanti fia poskan..hehehe
Catat Ulasan