Sakam petang...suka sangat kuih nie.Kalau bulan puasa je senang nak dpt kuih nie.Kalau hari2 biasa memang tak nampak pon..Belek2 resipi kat myresipi terjumpa plk resipi nie..terus amik n terus buat.Memang sedap..Tak ada daun pisang kita letak dlm mangkuk nie je la.hehehe klu dpt dalam daun pisang memang lagi sedap..Tq Yani Tepung pelita my resipi kerana kongsi resepi nie..
Bahan-bahan:-)
Lapisan putih
1Cawan Teoung Beras
3Helai Daun Pandan-Bland,tapis dan ambil airnya
4Cawan Air-termasuk air daun pandan
Sedikit kapur makan
1/2Cawan Gula-Boleh tambah jika suka manis
Lapisan Putih
1/2Cawan Tepung Beras
1/2Cawan Tepung Gandum
1Cawan Cantan Pekat
3Cawan Air
Sedikit Garam
Bahan Lain
-Bekas Kecil @ Daun Pisang Yg dibuat 4segi
-Gula secukupnya
Cara-caranya:-)
Lapisan Hijau
-Gaul sebati bahan hijau.Blender pon boleh.Kacau atas api sederhana sehingga pekat dan ketepikan.
Lapisan Putuh
-Untuk bahagian putih buat langkah yang sama dan masak atas api sederhana dan kacau sampai pekat.
-Ambil bekas plastik letak satu sudu kecul gula dan ambil 2sudu besar bahagian hijau di ikuti bahagian putih.Ketuk2 sikit supaya rata.Ulang langkah yang sama sampai siap.
-Kukus selama 15minit dalam periuk kukus.Bila sudah siap kukus sejukkan dan boleh la di makan...
Z
...................fiZa DaMia YummY........................
Tiada ulasan:
Catat Ulasan