Followers


Khamis, 19 Mei 2011

Tepung Pelita

 Sakam petang...suka sangat kuih nie.Kalau bulan puasa je senang nak dpt kuih nie.Kalau hari2 biasa memang tak nampak pon..Belek2 resipi kat myresipi terjumpa plk resipi nie..terus amik n terus buat.Memang sedap..Tak ada daun pisang kita letak dlm mangkuk nie je la.hehehe klu dpt dalam daun pisang memang lagi sedap..Tq Yani Tepung pelita my resipi kerana kongsi resepi nie..

 Bahan-bahan:-)

Lapisan putih

1Cawan Teoung Beras

3Helai Daun Pandan-Bland,tapis dan ambil airnya

4Cawan Air-termasuk air daun pandan

Sedikit kapur makan

1/2Cawan Gula-Boleh tambah jika suka manis





Lapisan Putih

1/2Cawan Tepung Beras

1/2Cawan Tepung Gandum

1Cawan Cantan Pekat

3Cawan Air

Sedikit Garam





Bahan Lain

-Bekas Kecil @ Daun Pisang Yg dibuat 4segi

-Gula secukupnya









Cara-caranya:-)

Lapisan Hijau

-Gaul sebati bahan hijau.Blender pon boleh.Kacau atas api sederhana sehingga pekat dan ketepikan.









Lapisan Putuh

-Untuk bahagian putih buat langkah yang sama dan masak atas api sederhana dan kacau sampai pekat.

-Ambil bekas plastik letak satu sudu kecul gula dan ambil 2sudu besar  bahagian hijau di ikuti bahagian putih.Ketuk2 sikit supaya rata.Ulang langkah yang sama sampai siap.

-Kukus selama 15minit dalam periuk kukus.Bila sudah siap kukus sejukkan dan boleh la di makan...

Z







                                           ...................fiZa DaMia YummY........................

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Archive

RECENT VISITORS

Jalan-jalan Sambil Minum..Nah Segelas Kopi