Followers


Selasa, 12 Julai 2011

Tahu Sumbat

 Salam petang..Minum petang kami berdua..Hehe tapi mama mia je yang makan sorang..Papa mia keje balik lambat hari nie..Tahu sumbat nie memang kesukaan saya..Resepi asal kak hanieliza..
Resepi asal:-)Hanieliza


 Bahan-Bahan:-)
4 keping tahu putih 
timun
carrot
minyak

Cara
1. Tahu dibasuh dan gorengkan sehingga masak [golden brown]
2. Angkat tahu dan sejukkan
3. Tahu dipotong 2 dan belahkan dalamnya untuk memasukkan sayuran.
4. Parutkan carrot dan timun. gaulkan.
5. Masukkan sayuran dlam belahan tahu.
6. Hidangkan dengna sos cili atau sos kacang.

 Sos Cili
5 biji cili merah
5 biji cili kering [rebus]
1 ulas bawang putih
1 s/b gula
1 s/b cuka
1 cawan air
1 s/b tepung jagung [bancuhkan dengan sedikit air]
garam

Cara
1. mesinkan semua bahan kecuali tepung jagung sehingga halus.
2. Panskan bahan cili sehingga emndideh.
3. Masukkan bancuhan tepung jagung dan biarkan agak pekat sikit.
4. Tutup api dan biarkan sejuk


2 ulasan:

Unknown berkata...

sedapnya tahu sumbat...lama tak mkn..kat sini tahu tak menarik mcm kat malaysia:)

Bungadamia berkata...

ye ke..kesiannya..meh umah makan dgn saya..hehehe...saya memang suka sangat2 dgn tahu sumbat nie..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Archive

RECENT VISITORS

Jalan-jalan Sambil Minum..Nah Segelas Kopi