Ayam Masak Rose
Bahan-bahan:-)
1 ekor ayam dipotong lapan
1 mangkuk pati santan
1 tin kecil pati tomato
2 camca besar serbuk rempah ayam
2 batang serai (dititik)
2 keping asam gelugur
1 gelas air
2 biji tomato
3 biji cili hijau
daun pandan
daun pudina
garam
1 mangkuk pati santan
1 tin kecil pati tomato
2 camca besar serbuk rempah ayam
2 batang serai (dititik)
2 keping asam gelugur
1 gelas air
2 biji tomato
3 biji cili hijau
daun pandan
daun pudina
garam
1 sudu teh gula
bunga lawang
bunga cengkih
buah pelaga
kulit kayu manis
Bahan dikisar:
10 biji cili kering
5 biji cili merah
2 labu bawang besar
1 inci halia
bunga lawang
bunga cengkih
buah pelaga
kulit kayu manis
Bahan dikisar:
10 biji cili kering
5 biji cili merah
2 labu bawang besar
1 inci halia
Cara-caranya:-)
- Masukkan satu cawan minyak masak ke dalam periuk. Setelah panas, masukkan bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga dan kulit kayu manis.
- Masukkan juga sedikit halia serta bawang besar yang telah dikisar. Setelah bahan-bahan tadi kekuningan.
- masukkan cili yang telah dikisar bersama bawang besar, halia, serbuk rempah ayam, serai dan daun pandan.
- Tumis hingga wangi. Selepas itu, masukkan air bersama ayam yang telah dibersihkan.
- Setelah ayam empuk, masukkan pati tomato, santan, asam gelugur, garam dan gula.
- Setelah mendidih, masukkan cili hijau, tomato dan daun pudina. Perlahankan api, masak sehingga naik minyak. Setelah itu, bolehlah dihidangkan.
BAHAN-BAHAN:-)
4 cawan beras basmathi
3 cawan air
2 cawan susu cair
2 helai daun pandan- disimpul & ikat
5 sudu besar minyak sapi untuk menumis
Garam secukup rasa
BAHAN TUMISAN :
1 sudu besar rempah kurma-dibancuh dengan sedikit air
2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
5 batang serai-dititik
2 inci halia
5 biji buah pelaga
2 inci kayu manis
2 kuntum bunga lawang
4 biji bunga cengkih
CARA MEMASAK :
- Kupas semua bawang dan halia serta dipotong nipis-nipis . Basuh beras dan ketepi kan kemudian titik serai .
- Periuk nasi di letakkan atas dapur dulu untuk menumis semua bahan-bahan . Panaskan semua minyak sapi dalam periuk nasi kemudian tumis semua bahan tumisan sampai wangi dan bawang menjadi layu kekuningan .
- Kemudian masukkan semua air , susu cair, daun pandan serta biarkan sampai mendidih dan boleh la dimasukkan semua beras , garam secukup rasa dan kacau bagi mesra semua bahan-bahan . Terus angkat periuk nasi ini dan masukkan ke dalam badan periuk nasi untuk proses masak seterusnya macam kita masak nasi biasa guna eletrik . Bila nasi dah masak boleh la di gaul perlahan-lahan nasi serta boleh la ditutup suis periuk nasi ini ..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan