Resepi asal:-)Melley Mey
Bahan-bahan:-)
4 ekor ikan selar atau ikan kembung
Daun bawang-Saya tak pakai
Garam
Gula
Asam jawa
Air secukup kegunaan
Minyak
Perencah pati ayam / Kiub pati ayam ( Nie Diana tambah )_ Tak bubuh pun tak apa
Bahan-bahan A ( D goreng garing )
12 ulas bawang merah _ d hiris
12 ulas bawang merah _ d hiris
Bahan-bahan B
5 - 8 biji cili padi-saya tak pakai
3 batang serai _ titik
2 biji cili merah _ potong menyerong
Cara-cara:-)
- Lumurkan ikan bersama garam dan asam jawa.. Goreng d dalam minyak yang banyak dan panas sehingga garing.. Angkat dan ketepikan.
- Tumiskan bhn² B sehingga wangi.
- Kemudian masukkan air asam jawa, sedikit air, perencah pati ayam / kiub pati ayam, gula dan garam secukup rasa.
- Setelah mendidih bolehlah d masukkan ikan goreng dan renih selama 5 minit d atas api kecil.
- Masukkan 1/2 bawang merah goreng dan 1/2 bawang putih goreng. Gaul rata dan tutupkan api.
- Semasa menghidang taburkan 1/2 lagi bawang merah goreng dan 1/2 bawang putih goreng d atas ikan. Taburkan daun bawang juga.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan