Resepi asal:-)Melley Mey
Bahan-bahan:-)
4 ketul peha ayam _ buang kulitnya dan d potong kecil
1 batang lobak merah _ kupas kulitnya dan d potong menyerong
4 keping cendawan kering _ rendam dan potong 4-saya tak pakai tak ada
1 biji tomato bersaiz besar _ potong 8
2 biji ubi kentang _ kupas kulitnya dan potong 12
2 tangkai daun bawang _ potong panjang
1 inci halia _ tumbuk
3 ulas bawang merah _ tumbuk
2 ulas bawang putih _ hiris
2 biji cili merah _ buang bijinya dan belah 2 tapi jangan putus
1 biji bawang besar _ dhiris kasar
1 tbsp kicap pekat
1 tsp serbuk rempah lima ( Five spice powder)
1/2 tbsp serbuk lada hitam
1 tsp serbuk lada putih
Garam secukup rasa
Minyak
Bahan-bahan A
3 tbsp sos cili
1 1/2 tbsp sos tomato
1 1/2 tbsp kicap pekat manis
Gula
Cara-cara:-)
- Gaulkan ayam bersama kicap pekat , serbuk rempah lima dan garam secukup rasa.. Perap 15 minit.. Ketepikan.
- Panaskan sedikit minyak.. Tumis bawang putih hingga wangi.
- Masukkan halia dan bawang merah.. Tumis lagi sehingga naik baunya.
- Kemudian masukkan ayam dan masak selama 3 minit.
- Masukkan serbuk lada hitam dan serbuk lada putih.. Masak lagi selama 5 minit.
- Setelah itu masukkan ubi kentang dan sedikit air. Biarkan sehingga mendidih.
- Masukkan lobak merah serta bhn² A dan gaul rata.
- Setelah ayam empuk dan bahan² lain lembut.. bolehlah d masukkan bawang besar dan cili merah. Gaul rata.
- Masukkan pula daun bawang dan tomato.. Gaul rata dan tutupkan api.
- Hidang dengan nasi putih panas.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan