Followers


Selasa, 5 Julai 2011

Egg Tart

Selamat peang dan selamat menjamu selera..Minum petang yek..Saya petang nie ada orang oder tart telur ni ha..Jadi ni buat terus la untuk minum petang saya..Tak boleh nak membebel panjang lebar nak sambung buat egg tart balik..Nah resepi kat bawah ni..Resepi asal dari sini..teratak kek zaidah
 Resepi asal:-)zaidah


Bahan pastri 
125gm butter
40gm gula icing
1 biji telur
220gm tepung gandum
1/2 sudu teh esen vanila






Cara-cara:-)


  • Semua bahan diatas diadun menjadi doh.
  • Bentukkan doh dalam acuan tart, cucuk-cucuk dengan garpu.
  • Bakar selama 8-10 minit atau separuh masak pada suhu 175'C.

 Bahan-bahan  filling
1 Tin susu Cair F&N
1 Cwn Air Suam
1/3 Cwn Gula Pasir (Klu Suka Manis Tambah Lagi)
1 Sudu Kecil Esen Vanilla
4 Biji Telur A
Sedikit P'Kuning-Saya tak guna


Cara-cara:-)
  • -Kacau Gula Dgn Air Suam,Bila Gula Dah Hancur Dan Agak Sejuk Masukkan Semua Bahan Lain Kacau Semua Hingga Sebati.
  •  Kemudian Tuang Ke Dlm Kulit Tart Yg Telah Dibakar Terlebih Dahulu N Bakar Semula 20 Minit-Suhu 180 Mengikut Oven Masing2..

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Archive

RECENT VISITORS

Jalan-jalan Sambil Minum..Nah Segelas Kopi