Followers


Rabu, 6 Julai 2011

Ayam Masak Sos Cili Thai...

 Asssalammualaikum...Ayam Masak Sos Thai..Harini kita makan laukmayam lagi..Hari-hari makan lauk ayam..Mana tak demokkan..hahaha...Resepi asal dari melley mey..Dah tiga hari berturut-turut saya masak lauk dari melley mey..Memang sedap tau..Tal caya jom try...
 Resepi asal:-)Melley mey




Bahan-bahan:-)
6 ketul peha ayam
3 ulas bawang merah _ d hiris
4 ulas bawang putih _ d hiris
2 inci halia _ d hiris
1 tsp garam
2 tbsp gula

BHn-bahan Lain
Air secukup kegunaan
Minyak untuk menggoreng dan menumis

Bahan-bahan A
1/2 tbsp kicap pekat Loon Kee
2 tbsp ABC sweet sauce
1 tbsp gula ( pilihan.. tak bubuh pun tak per )

Bahan-bahan B
1 inci halia _ d cincang
6 ulas bawang merah _ d cincang
4 ulas bawangh putih _ d cincang

Bahan-bahan C
1 1/2 tbsp sos tiram maggi
1/2 cawan Kimball sos cili thai
1 1/2 cawan air rebusan ayam

Bahan-bahan
 Untuk Hiasan
Daun sup _ d cincang
Cili merah _ d cincang



Cara-caranya:-)



  • Gaulkan kesemua bhn² dan perap selama 30 minit.


  • Kemudian masukkan ayam ke dalam periuk dan tambahkan air melebihi paras ayam.. Rebus ayam sehingga masak.
  • Toskan ayam n ketepikan air rebusan tadi untuk kegunaan sosnya nanti.
  • Gaulkan ayam bersama bhn² A dan goreng ayam d dalam minyak yang banyak sehingga sedikit garing.
  • Angkat dan sejukkan terlebih dahulu sebelum d potong.
  • Potong ayam menjadi ketulan kecil dan susun d atas pinggan.
  • Ketepikan.

Cara Untuk Sos:-)

  • Tumiskan bhn² B bersama sedikit minyak sehingga wangi dan garing.
  • Masukkan bhn² C dan biarkan ianya mendidih. Sesuaikan rasa.
  • Tutupkan api dan tuangkan d atas ayam yang telah d susun d atas pinggan. Taburkan daun sup dan cili merah.
  • Hidang.


Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Archive

RECENT VISITORS

Jalan-jalan Sambil Minum..Nah Segelas Kopi