Resepi Asal:-)Hana Memeories
Bahan-bahan:-)
- 3 biji kentang size besar
- 2 sudu makan parutan keju cheddar - hana gune parmesan
- 1/2 biji bawang holland - potong dadu
- 2 sudu besar butter
- blackpepper - optional
- garam secukup rasa
Cara-cara:-)
- Kupas kentang. Kemudian sagat dan cincang sedikit. akan kelihatan keluar kanji (air), jangan dbuang. sbb kanji tersebut akan membuatkan kentang melekat antara satu sama lain.
- Panaskan butter. Tumis bawang besar tadi hingga layu. Masukkan ke dalam mangkuk kentang, skali ngan butter wat goreng tadi. Gaul.
- Masukkan keju, blackpepper dan garam secukup rasa. Ambil sedikit dan perah sedikit sahaja air kanji yang berlebihan, kemudian kepal2kan dan leperkan seperti bentuk hash brown.
- Panaskan sedikit minyak dalam kuali. (Minyak paras 1/4 kentang).Terus goreng hingga keperangan. Jangan balikkan selagi bahagian bawah belum keperangan utk mengelakkan potato terburai dan pecah.
- Angkat dan toskan. Hidangkan dengan sos pilihan.
2 ulasan:
ohhhhh... senangnya nak membuatnya... cantik jer nampak awk goreng... nyum3
sari yusa ibrahim..
menguji kesabaran jugak nak membuatnya..
Catat Ulasan