Followers


Khamis, 14 Julai 2011

Nasi Ayam Hainan

 Assalammualaikum...Asyik buat nasi ayam yang menggunakan ayam gorengkan..Kali nie kita makan ayam rebus je yek...Apa salahnya kan makan nasi ayam  yang direbus..Sesekali makan ayam macam nie sedap woo...Lagi-lagi kena tang sambal dengan kicap tu...Wooo..meletop ko..Memang bertambah makannya..First time buat nasi ayam hainan nie.Memang puas hati dan menepati citarasa saya dan family..En.Hubby makan sampai dua pinggang lebih..Saya boleh makan satu pinggang je..Tq juga pada Effa yang sponser ayam hari nie..hehehe..lain hari sponser lagi yek..Effa ni bukan apa saja je datang lepak kat umah saya hari nie.Tu yang saya buat nasi ayam special nie..Ok berbalik pada resepi nasi ayam hainan nie saya dapat dari rumah kak raidah..Di rumah kak wana potret kasih pon ada juga..Tapi kak wana ada buat sambal halia..Saya tak buat la..
 Bahan-bahan:-)

Bahan untuk rebus ayam:-)

1 ekor ayam
Air ~ mesti cukup untuk tenggelamkan ayam
Garam
Serbuk pati ayam 
2 inci halia ~ diketuk


Cara penyediaan:-)
  • Sediakan periuk, letak air, garam, dan halia yang diketuk.
  •  Didihkan.Masukkan ayam .
  •  Masak anggaran 30- 40 minit.
  •  Angkat dan toskan.

*nota dari kak raidah
~ Cucuk peha ayam untuk tahu jika sudah masak. Ayam tidak boleh direbus terlalu lama takut dagingnya tidak sedap jadi, pandai2 untuk agak. Jika tidak berdarah,bolehlah angkat ayam dan toskan airnya. Biarkan ayam betul-betul sejuk baru dipotong kalau tidak takut dagingnya hancur.
~ Resepi asal, ayam yg telah direbus perlu direndam di dalam air ais selama lebih kurang 10-15 minit. tetapi saya tidak merendam ayam tersebut.


Untuk nasi:-)
3 cawan beras
5 cawan air rebusan ayam - jika beras lembut kurangkan airnya bergantung kpd jenis beras yg digunakan
2 ulas bawang putih - ditumbuk
1 inci halia - ditumbuk
Garam
Bunga lawang-Saya tambah
Kulit Kayu manis-saya tambah
Buah Pelaga-saya tambah
1 sudu besar majerin
1 sudu besar minyak masak

Cara penyediaan:-)
  • Beras dibersihkan kemudian ditoskan.
  •  Panaskan majerin dan minyak, masukkan bahan-bahan tumbuk kemudian goreng hingga wangi.
  • Masukkan juga bunga lawang,buah pelaga dan kulit kayu manis.
  •  Masukkan beras, goreng beras sebentar baru masukkan air rebusan ayam dan garam.
  •  Tanak hingga masak.


 Untuk sup:-)
Air rebusan ayam
Daun sup ~ dihiris

Cara penyediaan:-)
  •  Air rebusan ayam tadi dididihkan. 
  • Letaklah garam secukup rasa.
  •  Hidangkan bersama hirisan daun sup.

Untuk sos cili:-)
10 biji cili merah
1 inci halia
2 ulas bawang putih
1 sudu besar gula
Garam
2 sudu besar jus limau nipis
1/2 botol sos thai

Cara penyediaan:-)
  • Kisar cili merah, halia. bawang putih dan jus limau.
  •  Masakkan dalam periuk. Masukkan gula, garam dan sos thai.

Untuk sos kicap:-)
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
3 sudu besar kicap manis
5 sudu besar air rebusan ayam
1 sudu besar gula

Cara penyediaan:-)
  • Campurkan semua bahan dan masak di atas dapur sehingga mendidih.

Bahan sampingan:-)
1 batang timun ~ dihiris
2 biji buah tomato ~ dihiris
Salad ~ dihiris
Bawang goreng ~ ditabur di atas nasi dan di dalam sup
Minyak bijan ~ taburkan ke atas ayam yg telah dipotong.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Archive

RECENT VISITORS

Jalan-jalan Sambil Minum..Nah Segelas Kopi