Bahan-bahan:-)
500 gram sotong
1 tangkai daun kari
5 biji bawang merah, hiris halus
3 ulas bawang putih, hiris halus
5-6 biji cili padi, diketuk (optional)
Gula dan garam secukup rasa
1Biji Cili Hijau-potong serong
Bahan Pes:-)
2 camca besar pes tomyam
2 camca teh serbuk kari ikan
1 1/2 camca besar sos tiram
2 camca teh sos ikan (nampla)
Sedikit air
Cara-cara:-)
- Sotong, dipotong, cuci bersih dan celur sekejap, angkat dan toskan. Bahan2 sos, disatukan dan kacau menjadi pes. Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis hirisan bawang merah, bawang putih dan daun kari hingga wangi dan layu.
- Masukkan bahan sos tadi dan kacau, tumis selama 3 minit dengan api perlahan. Masukkan sotong bersama cili padi. Kacau rata. Masukkan garam secukup rasa dan secubit gula.
- Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan segera...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan