Bahan-bahan ( 70-80 biji )
250g mentega
280g tepung gandum
10g serbuk koko
150g gula kastor
½ sudu kecil esen vanila
½ sudu kecil soda bikarbonat
2 sudu besar susu tepung
2 sudu besar tepung jagung
1 biji kuning telur
100g sebarang kekacang (walnut, badam, hazel, gajus, etc, yang dicincang)
100g coklat cip
Secubit garam
Kismis secukupnya-Saya guna untuk hiasan
Cara-cara:-)
-Pukul mentega, gula kastor dan esen vanila hingga kembang.
-Masukkan kuning telur dan pukul rata
- Ayakkan tepung gandum, tepung jagung, susu tepung, soda bikarbonat, serbuk koko dan garam ke dalam bahan yang dipukul tadi.Kemudian kacau hingga rata.
- Masukkan coklat cip dan cincangan kacang. Kacau rata.
- Sudukan adunan di atas dulang pembakar. Bakar pada suhu 160°C selama 15-20 minit atau sehingga kekuningan.
- Sejukkan biskut terlebih dahulu sebelum disimpan di dalam balang kuih.
1 ulasan:
Memang cedap!! Terangkat..
Catat Ulasan