Followers

Selasa, 7 Jun 2011

Red Velved Cup Cake with Cream Cheese

 Salam petang selasa..Semalam tak masukkan apa2 n3 masak-masak pon.Semalam cuti dari aktiviti masak..Semalam pegi umah mak..So tak payah la masak..cc nie pon sebenarnya mak yang mintak buatkan..Alhamdulilah tertunai hajat mak yang nak makan cc nie..Harap2 mak suka la ye cc nie..Resepi asal datang dari dapur masam manis.Tq banyak2 kak ita.Saya dah try banyak resepi cake velvet ni.Tapi yang ini memang sedap..Saya puas hati betul resepi dari kak ita ni..

Resepi Asal:-)Masam manis




Bahan-bahan:-)
2 1/2 cawan tepung kek @ tepung gandum
1sudu kecilserbuk koko
2biji telur
1sudu kecil esen vanilla
1cawan susu segar (campur 1sudu perahan lemon)biar 5minit
1 1/2 cawan gula
1/2cawan Butter
2sudu besar pewarna merah
1sudu kecil cuka masak
1sudu kecil balking powder


Bahan-bahan topping:

125Gram Cream Cheese
50Gram Butter Tampa Garam
110Gram Gula ising
1Cawan Fresh Cream

Cara-caranye:-)
-Ayak tepung gandum @ tepung kek,garam dan serbuk koko.
-Dlm bekas lain pukul butter hingga kembang.Masukkan gula dan pukul hingga ringan.
-Masukkan telur 1 persatu dan tambah esen vanilla.
-Masukkan pewarna merah.
-Dlm mangkuk kecil masukkan balking powder dan cuka biar kan berbuih dan tuangkan dlm bekas adunan kek tadi.
-Kacau sebati menggunakan spatula dgn cara kaup terbalik.
-Bakar pada suhu 170c selama 25-30 minit.Bergantung pada oven anda.
-Sejukkan kek dan hiaslah dgn toping..
-Hiaslah kek mengikut kretifveti anda..


Cara-cara untuk topping:-)
-Masukkan semua bahan dalam mangkuk dan putar hingga kembang dan pekat.
-Boleh terus hias kek..




*Yg merah atas kek tu saya letak lebihan kek.Bila kita masak kek tu kan tak sekata.Saya potong kek tu dan lebihan kek tu saya hancurkan.Tabur atas kek..

4 ulasan:

zarin berkata...

lama dah tk buat rvc sbb kat rumah ni tkde yg suka sgt..mcm rugi plak kalau buat n tkde yg makan

Nieza berkata...

wahh sedapnya red velved cake tu...menarik dh lama nk buat tapi tak terbuat-buat juga...hee

fiza damia berkata...

Zarin ye la rumah saya ni pon bukan nya ramai nak makan.Bila buat suka hantar kat mak..

Nieza apa kata try buat.Pada yang mengemari cheese memang patut cuba..

Mas berkata...

wahh..cantik la red velved tu...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Archive

Recent Posts

Terdapat ralat dalam alat ini

RECENT VISITORS

Jalan-jalan Sambil Minum..Nah Segelas Kopi