Resepi asal:-)
Kak Ayu
Sumber:-) Fiza damia yummy
Bahan-bahan :-)
2 mug beras (dicuci bersih)
1/2 mug santan pekat
2 mug air (ikut jenis beras)
1 biji bawang putih (di mayang halus)
1/2 inchi halia (di ketuk / dihiris halus)
1/2 sudu kecil halba
1 sudu kecil garam
Sehelai daun pandan
Sedikit pewarna merah, kuning dan hijau
Cara-cara:-)
-Masukkan semua bahan ke dalam rice cooker KECUALI pewarna.
-Masak nasi seperti biasa. Sekali sekala kacau supaya santan bergaul rata.
-Bila nasi telah kering, baki 2 minit sebelum nasi masak, buatkan 3 lubang. Titiskan setitik warna...satu warna untuk satu lubang.
-Kacau nasi di setiap bahagian warna, jangan di kacau secara keseluruhan lagi.
-Selepas 2 minit nasi masak barulah di kacau secara keseluruhan supaya berwarna warni seperti warna pelangi
-Sesuai di makan bersama sambal tumis, timun, telur rebus/goreng, sambal ikan bilis atau apa sahaja lauk kegemaran anda. Selamat mencuba.
Resepi asal:-)Raidah
Sumber:-) Fiza damia yummy
Ayam Goreng Berempah.
Bahan-bahan:
1 ekor ayam ~ dipotong kecil
5 biji bawang merah ~ ditumbuk
4 ulas bawang putih ~ ditumbuk
1 inci halia ~ ditumbuk
3 sudu besar serbuk cili
2 sudu kecil serbuk ketumbar
2 sudu kecil serbuk jintan manis
3-4 sudu besar tepung jagung
1 sudu serbuk kunyit
1 biji telur
Garam secukup rasa
Minyak
Cara penyediaan:
1. Satukan ayam dengan semua bahan hingga sebati.
2. Perap ayam selama 2-3 jam.
3. Goreng dalam minyak yang banyak sehingga garing.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan