Satukan gula, ovalette, tepung super fine , serbuk penaik dan telor dalam mangkuk adunan. Pukul hingga pekat dan gebu selama 5 minit dengan kelajuan tinggi.(tapi nie terletak kepada kalajuan pengadun)
Perlahankan kelajuan dan masukkan air daun pandan, pes pandan dan sedikit pewarna hijau..Pukul lagi dengan kelajuan tinggi selama minit atau sehingga aduan kek benar2 ringan.
- Tuangkan minyak/mentega cair ke dalam adunan dan gaul dengan senduk sehingga sebati.
Sediakan tin pembakar bulat atau 4segi ukuran 8 inch, griskan dasarnya dan lapik kertas serap minyak. Tuangkan adunan dan bakar selama 45minit atau hingga masak pada suhu 150 – 180darjah celcius (Kek dimasak menggunakan api bawah & atas)
Bila dah masak keluarkan dari oven dan telangkupkan kat atas redai kek…lebih kurang 5 minit…Bagi mengelakkan kek kita kempis..
|
Tiada ulasan:
Catat Ulasan