Resepi asal:-)Dayang Jack
Bahan-bahan:-)Kek Coklat Tanpa Telur (loyang 9 inci)
2 cawan tepung gandum*
3/4 cawan serbuk koko*
2 sk serbuk penaik*
1 sk soda bikarbonat*
1/2 sk garam halus
1 1/2 cawan gula pasir / gula halus
3/4 cawan minyak masak sayuran / minyak jagung
1 1/2 cawan air kopi/nescafe panas
3/4 cawan susu perisa coklat
1 sk esen vanilla
2 sk cuka
Cara-cara :-)
- Sediakan loyang kek. Griskan dgn mentega dan taburkan sedikit tepung. Panaskan oven pada suhu 170-180 C.
- Di dalam mangkuk adunan, ayakkan bahan-bahan bertanda *. Masukkan garam. Ratakan.
- Satukan gula, air kopi/nescafe panas, susu segar, dan esen vanilla ke dalam satu bekas dan bancuh hingga gula larut. Kemudian satukan dengan langkah no 2. Masukkan minyak masak/minyak jagung. Kacau mengikut arah pusingan jam.
- Tapiskan adunan.
- Masukkan cuka dan terus kacau serta merta selama 20 saat. (Gunakan spatula/senduk kayu)
- Tuangkan cepat2 adunan ke dalam loyang dan bakarlah selama 30-40 minit atau sehingga masak. (suhu bergantung pada jenis oven masing2).
- Setelah masak, sejukkan kek terlebih dahulu.
500 g cream cheese
400 g whipping cream
100-150 g gula icing /gula kastor
air nescafe secukupnya
serbuk coklat / serbuk koko
Cara-cara : Pukul keju bersama gula hingga sebati. Kemudian masukkan whipping cream. Putar lagi hingga kembang dan gebu.
Cara-cara melapis :
- Potong kek coklat menjadi dua lapis. Susunkan lapisan pertama ke dalam loyang atau bekas bersesuaian.
- Kemudian siramkan dgn air nescafe di atasnya. Lapiskan dgn adunan tiramisu. Siramkan lagi dgn air nescafe. Ulangi proses hingga habis dan diakhiri dgn lapisan tiramisu di permukaannya.
- Sejukkan selama 3-4 jam.
- Kemudian, ayakkan serbuk coklat/serbuk koko pd permukaan kek atau hiaslah mengikut kesukaan masing2.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan