Salam sume.hai..hai...popia lagi org ni..tak jemu ke..Ada aku kesah..hahaha tak baikkan.Dah suka buat la lagi..Bukan ape nak perabih stok sambal dgn stok buat inti pau yg tak menjadi semalam tu ha...semalam buat pau tapi tak jadi kenapa tah paunya tak moh naik kembang mcm tuan umah nie..Tuan umah yg naik kembang dok melantak je hari2..Jom la layan popian goreng nie..Sedap la pulak pakai inti pau ni ada rasa kari gitu..
Bahan-bahan:-)
Kulit Popia ready made
Minyak Untuk mengoreng
1Sudu Besar Tepung Gandum+3Sudu Besar Air untuk gam kulit popia
Bahan Inti
2Biji Kentang-Potong Dadu
1Biji Bawang Besar-Potong Dadu
2Ulas Bawang Putih-Cincang
2Sudu Serbuk Kari daging atau ayam
1Cawan susu segar
Isi Ayam-Kisar-ikut banyak mana nak pakai
1Tangkai daun kari-hiris halus
1Tangkai daun sup-hiris halus
1/2Batang Carot-hiris halus
Garam n gula secukup rasa
Untuk Sambal:-)
1Cawan Cili Giling
Gula secukup rasa
Garam
1/2 Cawan Air
1/2 Cawan Air asam jawa
Bahan hiasan:-)
Bijan
Kacang Tanah-Goreng n tumbuk
Bawang Goreng
Cara-caranya:-)
Untuk Inti:-)
-Panaskan minyak dan tumis bawang besar,bawang putih sehingga wangi dan layu.Masukkan kentang,carrot dan isi ayam kacau rata.Kemudian masukkan garam kacau lagi.Masukkan juga rempah kari serta daun kari..
-Bila kentang telah empuk masukkan susu segar dan daun sup kacau lagi.Bila cukup rasa dan masak tutup api dan tapiskan supaya air lebihan dari kita masak tadi turun.
-Letak inti popia ditengah-tengah kulit popia dan gulungkan sehingga hujung seperti membuat kuih gulung atau ketayap.
-Gamkan hujung popia dgn bancuhan tepung ubi tadi.
-Goreng dlm minyak yg banyak dan panas.
Untuk Sambal:-)
-Masukkan kesemua bahan-bahan diatas dan masak sehingga kering dan masak.
-Masak tanpa minyak.
-Bila sudah masak sapu pada popia dan ditabur dgn bawang goreng,kacang dan bijan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan