Followers


Selasa, 3 Mei 2011

Lempeng Bawang sambal tumis




Assalammualaikum..Sarapan semalam.Lempeng bawang.Bila cicah dgn sambal tumis perhh..terangkat.Resepi asal dr mat gebu.Tapi saya ubah sikit la.





Bahan-bahan:-)
2Cawan Tepung Gandum
1Biji Bawang Besar-potong dadu
2 Cawan Air
1Pokok Daun Bawang-resepi asal pakai kuchai
Garam
1Biji Telur
1/2Sudu Teh Balking Powder
Sambal tumis 




Cara-caranya:-)
-Satukan semua bahan diatas kecuali sambal tumis.
-Gaul rata semua bahan dan tuangkan air sedikit demi sedikit dan rehatkan adunan seketika.
-Panaskan kuali non stik pan.Lenserkan dgn sedikit minyak masak.
-Tuangkan adunan 1senduk dan ratakan adunan itu.Masak sampai garing dan terbalikkan lempeng tadi untuk masak bahagian atas.
-Ulang langkah yg sama untuk adunan seteresnya.
-Hidangkan dgn sambal tumis..




                                ................fiZa DaMia YummY..................

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Archive

RECENT VISITORS

Jalan-jalan Sambil Minum..Nah Segelas Kopi