Salam malam..minim petang kami tadi.Baru sempat nak masukkan.Resepi dari mat gebu..Dah lama nak buat kuih koci ni sebenarnya.Tak sempat-sempat jigak.Hari ini baru terlaksana hajat di hati..En somi suka la dapat kuih koci panas-panas ni.Siap bawak g keja lagi tadi.Jom la tgk bahab-bahannya..
Resepi asal:-)
Mat Gebu
Bahan-bahan:-)
Untuk Doh
250Gram Tepung Pulut
1/2Cawan Tepung Pulut Hitam
11/2Cawan Air
Secubit Garam
Untuk Inti
1Biji Kelapa-Putih
1Ketul Gula Melaka
1Cawan Gula Pasir
2Helai Daun Pandan
1/2Cawan Air
Bahan-bahan Lain:-)
Daun Pisang-Secukupnya
Minyak
1Cawan Santan+Secubit Garam
Cara-caranya:-)
Untuk Doh
-Satukan tepung pulit dan tepung pulut hitam bersama garam dan gaul sebati.
-Tuang air sedikit demi sedikit sambil digaul hingga mengadi doh yang lembut dan tidak melekat di mangkuk.
Untuk Inti
-Masukkan semua bahan kecuali kelapa dan gaul hingga sebati.Bila gula telah larut masukkan kelapa dan masak hingga kelapa kering..
-Ambil sehelai daun pisang sapu dengan sedikit minyak.Ambil sejemput doh dan leperkan dan letak satu sudu inti tadi.Bulatkan doh.
-Letak santan satu sudu dan lipat daun pisang mengikit kreatiiti masing-masing.
-Buat hingga habis.
-Kukus selama 15minit diatas air yang mendidih..
.................................fiZa DaMia YummY...........................
Tiada ulasan:
Catat Ulasan