Followers

Rabu, 1 Jun 2011

Kerabu Ikan Tongkol

 Salam...saya datang nak tumpang makan..kihkihkih...harini sejuk je hujan dari pagi..ni baru je berenti...Sejuk je umah ni..Tak payah buka aircornd..Bila cuaca mcm ni amik banal tido pon sodap ni..hehehe aktiviti nak menaikkan badan lagi la ni..aduh semakin gemuk la..mcm mana nak kurus ni..hari nie masak paling simple sume jenis bakar dan kukus..kita tengok resepi ikan ni dulu yek..Resepi asal dari kak sofea..minta izin letak resepi kat sini ye kak..
 Resepi asal:-)Watierma
Sumber:-) Yani
Sumber:-)Sofea
Olahan:-)fiza damia
 Bahan-bahan:-)
1/2Ekor Ikan Tongkol
2Biji Bawang Besar
2Biji Cili Merah
5Biji Cili Padi
1Batang Bunga Kantan-Saya Tambah
Sedikit Air Asam jawa+Sedikit belacan
5Biji Limau Kasturi@Limau Nipis-Jusnya
Sedikit Gula



 Cara-caranya:-)
-Ikan tongkol dicuci bersih dan di belah dua.Kemudian lumurkan dgn garam dan bakar ikan sehingga masak.
-Sementara menunggu ikan masak hiris bawang besar,cili merah,cili padi,bunga kantan.
-Bila ikan masak perisim ikan mcm nak buat laksa.Buang tulang dan ambil isi sahaja.
-Campur semua bahan yang dihiris tadi kedalam mangkuk bersama ikan yang di perisi tadi.
-Gaul bersama air asam jawa +belacan +garam yang dilaritkan dulu.
-Masukkan gula dan gaul sebati..






                           ............................fiZa DaMia YummY..........................


Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Archive

Recent Posts

Terdapat ralat dalam alat ini

RECENT VISITORS

Jalan-jalan Sambil Minum..Nah Segelas Kopi