50 gram Bijan
Minyak Masak-Untuk mengoreng
Bahan-bahan Doh:-)
200Gram Tepung Pulut
1Sudu Tepung Gandum-Saya x Guna
1Sudu Teh Air Kapur
200ml Air
Secubit Garam
Bahan untuk Inti Kelapa:-)
60Gram Gula Melaka/Gula Merah
50Ml Air
1/2Biji Kelapa Parut-Putih
Cara-caranya:-)
Untuk Inti:-)
-Masak gula melaka dan air hingga larut.
-Kemudian tapiskan air gula itu untuk membuang benda asing.
-Masukkan dalam kuali dan masukkan juga kelapa dan masak hingga kelapa agak kering dan sebati dengan gula.
-Sejukkan inti.
Untuk Doh:-)
-Dalam mangkuk besar,gaul tepung pulut dan garam.
-Masukkan air kapur dab sedikit demi sedikit air dan uli sehingga menjadi doh.
-Ambil doh dan bentuk bulat dan leperkan tengahnya kemudian isikan inti kelapa dan tutup balik doh itu.Bentukkan bulat.
-Kemudian golek-golekkan atas bijan sehingga menutupi tepung itu.
-Panaskan minyak yang penuh.Minyak jangan terlalu panas sangat.
-Goreng sehingga kekuningan dan masak.
note:-)
-untuk kuih bom ini tak meletup dan tak merekah.Pastikan minyak banyak untuk mengoreng.
-Minyak jangan terlalu panas.
-Jangan goreng terlalu lama.
-Terus goreng selepas dibuat kuih ini.Jangan biarkan dalam suhu bilik..
......................fiZa DaMia YummY.........................
Tiada ulasan:
Catat Ulasan