Followers


Selasa, 26 April 2011

Ikan Masak Asam





Assalammualaikum...dah makan ke....Errkkk kenyang sudah...tak malu btl la sendawa mcm tu...hehehe..Hari nie kita makan lauk ikan lagi..Ikan masak asam..Ni lauk masa kita dlm pantang dulu.Tetiba je tekak ni nak makan lauk ni.Tapi masa pantang dulu mak masak ikan lain la.Ikan tenggiri.Hari nie kita tukar la ikan.Kita guna ikan kerisi..Hhehehe meh kita tgk barang ape yg nak di pakainya....




Bahan-bahan:-)
2Ekor ikan-Apa2ikan pon blh saya guna ikan kerisi.Tenggiri pon blh..
1Inci halia-hiris halus
1Biji Bawang Besar-potong bulat
3Ulas Bawang Putih-cincang
1Batang Cili Merah
1Cawan Air Asam Jawa yg pekat
sedikit air-jika perlu
Garam
Gula 
Serbuk kunyit




Cara-caranya:-)
-Goreng ikan mcm biasa.Ketepikan.
-Panaskan minyak tumis bawang besar,bawang putih dan halia hingga garing.
-Masukkan air asam jawa dan 1sudu kecil serbuk kunyit.Blh tamba air jika suka.Masak sampai pekat.
-Kemudian masukkan garam dan gula.Rasa la masam,masin dan manisnya...Bila sudah ok tuang kuah ke atas ikan yg di goreng tadi....Letak sekali cili merah yg di hiris tadi...




                               ...................fiZa DaMia YummY................................      

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Archive

RECENT VISITORS

Jalan-jalan Sambil Minum..Nah Segelas Kopi