Followers


Isnin, 18 Julai 2011

Tart Sekaya n Tart Peanut Butter

 Hai..hai...hai...jom melayan tart sekaya n tart peanut butter nie..Ni kes melayan mia la nie..Nak makan kulit tart tu je.Jadi mamanya tak sampai hati tengok mia makan kulit tart tu je.Jadi mama mia pon merajinkan la diri membuat tart sekaya n tart peanut butter ni tuk mia..Resepi saya dapat dari buku resepi daisy majerin..
Sumber:-)buku resepi daisy majerin


 Resepi Tart Sekata


Bahan-bahan:-)
Untuk Biskut


250Gram Majerin
350Gram Tepung Biskut
50Gram Susu Tepung
80Gram Gula Aising
1/2Sudu teh Garam
1Biji Telur
1Sudu Esen Vanilla






 Cara-caranya:-)

  • Pukul mentega, gula ising dan garam sehingga sebati. Tidak perlu terlalu kembang.
  • Masukkan telur dan esen vanila dan kacau lagi sehingga sebati.
  • Tambahkan tepung bskut dan susu tepung sambil digaul ramas adunan sehingga mendapat tekstur butiran yang lembut.
  • Canai adunan dan potong mengikut saiz acuan.
  • Tekankan kedalam acuan tat yang telah dilenser dengan mentega
  • Cucuk bahagian dasar adunan supaya pastri tidak mengembang dalamnya.
  • Bakar pada suhu 180C selama 10-12 minit atau sehingga masak. 
  • Keluarkan dari acuan dan sejukkan.
  • Simpan didalam balang sehingga diperlukan.
  • Isikan setiap tart dengan sekaya dan hiasa mengikut kreativiti masing2.











 Resepi Tart Peanut Butter

Bahan-bahan:-)
Untuk Biskut

250Gram Majerin
 350Gram Tepung Biskut
50Gram Susu Tepung
80Gram Gula Aising
1/2Sudu teh Garam
1Biji Telur
1Sudu Esen Vanilla

 



Inti:-)
Sebarang Jenis Peanut Butter




Cara-caranya:-)
  • Pukul mentega, gula ising dan garam sehingga sebati. Tidak perlu terlalu kembang.
  • Masukkan telur dan esen vanila dan kacau lagi sehingga sebati.
  • Tambahkan tepung bskut dan susu tepung sambil digaul ramas adunan sehingga mendapat tekstur butiran yang lembut.
  • Canai adunan dan potong mengikut saiz acuan.
  • Tekankan kedalam acuan tat yang telah dilenser dengan mentega
  • Cucuk bahagian dasar adunan supaya pastri tidak mengembang dalamnya.
  • Bakar pada suhu 180C selama 10-12 minit atau sehingga masak. 
  • Keluarkan dari acuan dan sejukkan.
  • Simpan didalam balang sehingga diperlukan.
  • Isikan setiap tart dengan peanut butter dan hiasa mengikut kreativiti masing2.



Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Archive

RECENT VISITORS

Jalan-jalan Sambil Minum..Nah Segelas Kopi