Sumber:-)buku resepi daisy majerin
Resepi Tart Sekata
Bahan-bahan:-)
Untuk Biskut
250Gram Majerin
350Gram Tepung Biskut
50Gram Susu Tepung
80Gram Gula Aising
1/2Sudu teh Garam
1Biji Telur
1Sudu Esen Vanilla
Cara-caranya:-)
- Pukul mentega, gula ising dan garam sehingga sebati. Tidak perlu terlalu kembang.
- Masukkan telur dan esen vanila dan kacau lagi sehingga sebati.
- Tambahkan tepung bskut dan susu tepung sambil digaul ramas adunan sehingga mendapat tekstur butiran yang lembut.
- Canai adunan dan potong mengikut saiz acuan.
- Tekankan kedalam acuan tat yang telah dilenser dengan mentega
- Cucuk bahagian dasar adunan supaya pastri tidak mengembang dalamnya.
- Bakar pada suhu 180C selama 10-12 minit atau sehingga masak.
- Keluarkan dari acuan dan sejukkan.
- Simpan didalam balang sehingga diperlukan.
- Isikan setiap tart dengan sekaya dan hiasa mengikut kreativiti masing2.
Resepi Tart Peanut Butter
Bahan-bahan:-)
Untuk Biskut
250Gram Majerin
350Gram Tepung Biskut
50Gram Susu Tepung
80Gram Gula Aising
1/2Sudu teh Garam
1Biji Telur
1Sudu Esen Vanilla
Inti:-)
Sebarang Jenis Peanut Butter
Cara-caranya:-)
- Pukul mentega, gula ising dan garam sehingga sebati. Tidak perlu terlalu kembang.
- Masukkan telur dan esen vanila dan kacau lagi sehingga sebati.
- Tambahkan tepung bskut dan susu tepung sambil digaul ramas adunan sehingga mendapat tekstur butiran yang lembut.
- Canai adunan dan potong mengikut saiz acuan.
- Tekankan kedalam acuan tat yang telah dilenser dengan mentega
- Cucuk bahagian dasar adunan supaya pastri tidak mengembang dalamnya.
- Bakar pada suhu 180C selama 10-12 minit atau sehingga masak.
- Keluarkan dari acuan dan sejukkan.
- Simpan didalam balang sehingga diperlukan.
- Isikan setiap tart dengan peanut butter dan hiasa mengikut kreativiti masing2.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan