Sumber:-)Fiza Damia YummY
Bahan-bahan:-)
3 biji kentang (potong dadu)
1biji bawang besar
5biji bawang merah*
3ulas bawang putih*
1inci halia*
4/5 sudu rempah kari daging
daging kisar
air asam jawa
garam
gula
minyak untuk menumis
air secukupnya
(Tumbuk bahan yang bertanda *)
Kulit popia
4biji Telur ayam
- Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang besar yang telah dihiris dan bahan-bahan yang telah ditumbuk hingga berbau wangi.
- Kemudian masukkan rempah kari anggaran 4 sudu besar, kacau rata dan masukkan daging kisar, kentang dan air. Biarkan empuk.
- Selepas itu barulah masukkan air asam jawa, garam dan gula.
- Biarkan sehingga kering barulah matikan api. Biarkan inti sejuk.
Cara menyediakan murtabak mini:
- Pecahkan telur dalam mangkuk, ambil sedikit inti yang telah disejukkan dan masukkan ke dalam mangkuk yang berisi telur tadi.
- masukkan juga hirisan bawang besar dan gaul rata.
- Ambil kulit popia, letakkan di atas bekas yang rata ( pinggan atau dulang ).
- Tuangkan 2 sudu inti di tengah-tengah kulit popia dan lipat.
- Goreng di atas kuali leper (macam goreng murtabak), balik-balikkan.
- Angkat apabila kulit popia sudah berwarna kuning keemasan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan