Resepi asal:-)Sweet vanilla
Bahan-bahan:-)
kueh teow
3 ulas bawang putih dicincang kecil2
2 sudu minyak
2 sudu sos tiram
isi ayam,udang dan sotong
lobak merah
kobis bunga
baby corn
2 sudu besar tepung jagung
cili padi
kobis
air
garam dan kiub pati ayam knorr
Cara-cara :-)- Gaulkan kicap dengan kuey teow hingga sebati. Perapkan selama 10 minit.
- Panaskan kuali/frying pan dan goreng tanpa minyak. Gunakan kuali/frying pan yang non- stick (tidak melekat)..sebab rai tak suka berminyak2 nanti kuah nya.
- Angkat dan biarkan seketika.
- Tumis bawang putih dan cili padi hingga naik bau. masukkan daun limau purut.
- Masukkan ayam dan daging yang ditoskan tadi
- Masukkan sos tiram,taucu dan sos ikan.
- Masukkan air rebusan ayam dan daging tadi
- Perahkan sedikit limau kasturi
- Akhir sekali masukkan udang,sotong dan sawi. masukkan garam kalau tak cukup masin lagi....
- Kacau sebati dan biarkan hingga mendidih. angkat. Jangan terlalu lama. nanti sotong dan udang kecut. curahkan kuah ke atas kuey teow tadi

Tiada ulasan:
Catat Ulasan