Bahan-bahan
Bahan:-
- 1 paket pastry puff (4x4 in) jenama Kawan
- 1 biji telor - dipukul sedikit
- 1 tin kecil sardin - buangkan sosnya
- 1 labu bawang besar - didadu
- 2 tangkai cili merah - dicincang halus
- 1 cm halia - tumbuk halus
- 1/2 sudu kecil serbuk lada sulah
- sedikit gula (0ptional)
- garam secukup rasa
- 1 sudu besar jus limau nipis
- sedikit minyak untuk tumis
Cara-Cara:-
- Keluarkan pastry puff dan biarkan ia lembut dulu.
- Hancur-hancurkan sardin dan ketepikan. (nak hancurkan masa memasak pun ok)
- Panaskan minyak dan tumis bawang besar, cili dan halia hingga naik bau.
- Masukkan sardin dan kacau sambil dihancur-hancurkan.
- Masukkan garam, gula dan serbuk lada sulah secukup rasa
- Masukkan perahan jus limau. Kacau sebati dan sesuaikan rasa.
- Tutup api dan sejukkan sebentar.
- Canaikan sedikit puff pastry dan letak inti. Tutup dan tekankan dengan hujung garfu hingga rapat.
- Kelarkan puff dan sapu telor. Bakar di dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 180C (ikut oven masing2 dan biar panas betul) selama 20 minit atau hingga kuning keemasan. Sejukkan di atas redai dan bolehlah minum petang ke pagi ke
Tiada ulasan:
Catat Ulasan