Resepi Asal:-)Teratakria
Ikan Cencaru Sumbat Bakar
Bahan-bahan:-)
Beberapa ekor Ikan Cencaru-Serbuk Kunyit+Garam
Bahan-bahan Sambal:-)
20Tangkai Cili Kering
2Biji Bawang Merah
3Ulas Bawang Putih
Sedikit Air Asam Jawa
Garam n Gula
Cara-caranya:-)
-Bersihkan ikan dan belah belakang ikan.Lumur ikan dengan garam da serbuk kunyit.
-Bahan sambal ditumbuk kasar dan gaul dengan air asam jawa dan.
-Sumbat ikan dengan sambal yang di tumbuk tadi.
-Bakar ikan hingga ikan masak..
-Hidang bersama air asam jawa..
Resepi Asal:-)Marjina
Untuk Tofu Bersos Tiram
Tofu Lembut-potong bulat-Saya guna tofu yg bulat
Tepung Jagung
Cendawan Butang-Saya Gantikan dengan Tomato
Lobak Merah-Potong Bulat
Sedikit Serbuk Lada Putih
2Biji Bawang Merah-Hiris
2Ulas Bawang Putih-Ketuk
Gula n Garam
Minyak untuk menggoreng dan menumis
Air secukupnya
Cara-caranya:-)
- Panaskan minyak untuk menggoreng. Ambil sedikit tepung jagung dan letak didalam bekas. Ambil tofu yang telah dipotong tadi dan salut dengan tepung jagung. Buat satu persatu dan berhati-hati sebab tofu ni sangat lembut. Goreng tofu tadi dan angkat bila sudah kekuningan. Letak dalam bekas.
- Panaskan sedikit minyak untuk menumis. Tumis bawang merah + putih hingga wangi.
- Masukkan cendawan. Goreng sekejap. Masukkan sos tiram, serbuk lada putih dan lobak merah. Goreng lagi.
- Ambil 1/2 sudu kecil tepung jagung. Bancuhkan dengan sedikit air. Masukkan kedalam bahan yang digoreng. Tambah air jika kuah terlampau pekat.
- Biarkan kuah mendidih sebentar dan rasa. Tambah garam + gula mengikut citarasa. Tutup api.
- Tuang kuah tadi ke atas tofu yang telah siap digoreng dan diletakkan dalam bekas. Untuk tofu rasa rangup, tuang kuah pada tofu hanya apabila anda sedia untuk makan.
Air Asam |
Tiada ulasan:
Catat Ulasan