Bahan-bahan:-)
1 kg Daging
1 serai-ketuk
1 sup bunjut
1-2 sudu besar susu pekat manis
garam, air n minyak
bahan tumbuk:-
7 bawang merah
3 bawang putih
3cm halia
1 sudu kecil lada hitam
1 akar daun sup
bahan tumis:-
1 inci kayu manis
2 bunga lawang
5 cengkih
2 buah pelaga
jadikan pes:-
3 sudu besar rempah sup
3 sudu besar rempah kurma
1 sudu kecil serbuk ketumbar
1 sudu kecil serbuk jintan manis
1 sudu kecil serbuk jintan putih
Cara-cara:-)
rebus daging hingga empuk.
panaskan minyak, tumis bahan tumis, masukkan bahan tumbuk , hingga wangi. masukkan pes rempah n kacau, biar naik minyak. masukkan serai n air sket. masukkan kedalam periuk berisi daging tadi n terus masak lagi. masukkan susu pekat. bila sudah masak, tabur daun sup n bawang goreng.
panaskan minyak, tumis bahan tumis, masukkan bahan tumbuk , hingga wangi. masukkan pes rempah n kacau, biar naik minyak. masukkan serai n air sket. masukkan kedalam periuk berisi daging tadi n terus masak lagi. masukkan susu pekat. bila sudah masak, tabur daun sup n bawang goreng.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan