Followers


Selasa, 12 April 2011

Lauk Pauk


Ayam masak lemak cili api dgn tempoyak

Bahan-bahan:

1/2 ekor Ayam ( Potong jgn terlalu kecil )
1 1/2 cawan Santan pekat

Sedikit air asam jawa
Daun Kunyit
Garam & perasa ( saya tak guna )
Sedikit serbuk kunyit.( saya guna kunyit hidup )



bahan tumbuk:
1/2 Inci Halia
15biji Cili Padi
3sudu Tempoyak
2ulas Bawang Putih




Cara-caranya:
-Panaskan minyak tumis bahan tumbuk dan daun kunyit.
-Tumis sampai garing.
-Letak ayam dan gaul sekali.kemuadian letak santan.Jika erlalu pekat letak sedikit air.
-Masukkan tempoyak dan air asam jawa.Akhir sekali masukkan garam.


Kailan dgn Sos tiram




Bahan-bahan
Sayur kailan

Untuk sos:
2Ulas Bawang putih
1Inci Halia
1Biji Cili merah
Sedikit udang kering
Sos tiram

Cara-caranye:
-Celur sayur kailan hingga empuk
-Tumis semua bahan2 dia atas..
Kemudian tuangkan di atas sayr kailan yg di celur.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Archive

RECENT VISITORS

Jalan-jalan Sambil Minum..Nah Segelas Kopi