Followers

Isnin, 16 April 2012

Cotton Soft Japanese Cheesecake strawberry Topping


Amik dari kak ana...tq kak ana atas resepi yg sedap ni..mintak izin copy paste ye...


RESEPI COTTON SOFT JAPANESE CHEESECAKE 
Sumber dari:
 AnnaQawina

Bahan-bahan : Loyang bulat 8 inci

Bahan A: 
  • 250g cream cheese
  • 50g butter
  • 100 ml susu segar (fresh milk)*Guna susu cair 70ml + air 30ml
  • 6 biji kuning telur
  • 1 sdb jus lemon *Guna dengan esen vanila
  • 1/4 sdk garam
  • 60g tepung kek / tepung superfine*guna tepung gandum, ayak 3 kali
  • 20g tepung jagung (cornflour/cornstarch)
Bahan B: 
  • 140g gula (granulated sugar)
  • 6 biji putih telur
  • 3/4 sdk jus lemon *gantikan dengan cream of tartar 1 sdt


ni untuk kawan yg bertunang


Cara-cara:


Step I : Utk adunan A:
  • Cairkan cream cheese, butter & susu dgn teknik double boiler. 
  • Bila dah cair, sejukkan adunan cream cheese tu td. 
  • Kemudian, campurkan ke dlm adunan c/chs td dgn tepung, tepung jagung, kuning telur, garam & jus lemon ke dlm adunan cream cheese & gaul hingga sebati (gaul guna senduk kayu sj).  

Step II : Utk adunan B:
  • Dalam bekas lain, pukul putih telur bersama jus lemon, sampai berbuih2 (foamy). 
  • Lepas tu, tmbhkan gula & pukul lagi sampai bertanduk (soft peak).  

Step III :
  • Campurkan adunan Bahan A td ke dalam adunan Bahan B yg dah gebu tu & kacau smpai sebati.  
  • Sediakan tin/bekas kek yg bulat berukuran 8 inci, yg digriskan bwhnye & tepi tu salut dgn kertas baking.  
  • Tuang adunan kek dlm tin kek. Bakar kek dlm kire-kira sejam, dgn cara au bain-marie (waterbath), pd 160 degrees C / 325 degrees F.  
  • Pd sesapa yg kurang pasti waterbath tu cmner, buatnye simpel jer. Lepas letak adunan dlm dlm tin kek, balut bwh hgga sparuh tinggi tin kek dgn aluminunium foil (ni double protection agar air xmasuk esp springfoam pan, saya x konfiden tu yg wat gitu hehe, kalo xmo buat ok je tp advisable balut). Then, letak tin kek tu atas dulang pembakar, pastu tuang air panas atas dulang pembakar, preferably ½ tinggi tin kek tu, lepas tu letak ler dlm oven then bakar ler, tu aje). 
 ---------------------------------------------------------------------------------
Nota kak ana:
  • **Ana guna loyang bulat biasa, griskan dasar loyang dengan mentega & alas dengan kertas, manakala tepi loyang pula digriskan dengan mentega & tabur halus tepung gandum, kemudian hentak2kan loyang sikit bagi rata tepung tu. Alhamdulillah, senang je nak keluarkan kek ni. 
  • **Masa membakar pula bakar waterbath macam biasa, tak payah balut loyang tu dengan alum.foil (sebab loyang tu mana ada ruang nak masuk air macam loyang springfoam kan..heee)
  • **Dah masak, biarkan kek dalam loyang dalam oven & bukakan sedikit pintu oven lebih kurang hingga 1 jam (pastikan suis oven ditutup, kang terbakar hangus lak kek tu..)refer to nasilemaklover..tq sis (^_^)
  • **Sisip sedikit tepi kek (sebab Ana tak guna baking paper kat tepi loyang kan) kemudian terbalikkan atas rak & sejukkan sebelum dihias, sedap juga dimakan begitu sajee..



6 ulasan:

ainlaily berkata...

dapnye fiza.. nak blaja la wat gak ikut resepi nie...

fiza damia berkata...

@ainlaily sedap sangat tau.sila la amik resepinya...nanti dah buat antar sikit yek..hehe

Sari Yusa Ibrahim berkata...

Cheese Cake ni memang raja segala kek, kan..

fiza damia berkata...

sari kan...kek mcm ni memang berbaloi la klu buat.puas mkn.soft pon ye.letak dlm frezz mcm eskim pon ye gak

adda syuhada berkata...

wowww terguda nengok kek ni....mesti sedap...

fiza damia dahlia berkata...

adda:try la buat...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Archive

Recent Posts

Terdapat ralat dalam alat ini

RECENT VISITORS

Jalan-jalan Sambil Minum..Nah Segelas Kopi