Followers

Khamis, 18 Ogos 2011

Biskut Bunga Cina

 Assalammualaikum...mengukis lagi hari ni..Tapi satu je harini blh buat.Tamgan ku sakit sangat-sangat bila buat kukis yang jenis mcm ni.Sakitnya la ibu jari ku..Tapi apakan daya nak makan punya pasal ku gagahi juga..Resepi dari rumah kak nor secubit garam yang oai masak tu.Kata kak nor kukis ni resepi arwah mak nya.Kukis nie memang lembut tau.Tu belum makan lagi.Sebab apa saya cakap lembut.Bila nak angkat masuk balang kukis ni berderai ko.Tengok mia makan pon dah tau la kukis nie mcm lemak2 dah lembut je dak baik tu makan.Habis bertabur kat lantai..kak nor mintak izin copy kat sini ye..
 BISKUT BUNGA CINA
resipi: K.Nor@SecubitGaram


Bahan-bahan ( dalam 80 biji (bergantung pd cara tekan) )
100gm mentega/marjerin
90gm gula caster/halus
1 biji telur (A)
2 cawan tepung jagung
1 cawan tepung ubi/kanji
ceri merah utk hiasan (potong kecil2)-saya ganti manik je..

 Cara-cara:-)

  • Pukul mentega/marjerin dgn gula hingga putih(gebu). Masukkan telur dan pukul lg hingga kembang.
  • Masukkan kedua2 tepung sikit demi sedikit hingga habis dan gaul sebati.
  • Ambil acuan bunga dahlia dan masukkan adunan kedalamnya dan picit direct atas loyang yg dah digriskan (lebih elok jika lapikkan loyang dgn baking paper)
  • Biasanya utk satu acuan tu boleh dpt 2 kuntum bunga cina. Sekiranya rasa susah nak kluar mungkin adunan terkeras sedikit, so amik sesudu kecil mentega/marjerin dan gaul pada adunan td hingga sebati
  • Picit adunan keatas loyang dan buat lah hingga habis. Letakkan ceri yg dah dipotong di atas bunga cina td
  • Bakar dalam oven (kepanasan 175C) sehingga masak (lebih kurang 15 minit bergantung pd saiz bunga tadi)
  • Bila dah masak, kluar kan loyang dari oven dan jgn terus usik (sbb masa tu biskut ni agak berderai). Biarkan seketika dan alihkan ke redai supaya ia cepat sejuk. Hati2 masa mengalihkannya. Simpan dalam bekas kedap udara bila biskut dah sejuk.
  • ** kalau lepas kita bakar biskut ni dan kelopak bunga tu collapse/penyek tandanya doh dah terlembik, so tambahkan sikit tepung ya..


Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Archive

Recent Posts

Terdapat ralat dalam alat ini

RECENT VISITORS

Jalan-jalan Sambil Minum..Nah Segelas Kopi