Bahan-bahan:-)
¼ cawan kacang dhal (rendam 2 ~ 3 jam)
6 Biji Bawang Merah-Hiris
3Ulas Bawang Putih-Cincang
1/2Inci halia-Hiris
3 biji ubi kentang ~ kopek & belah 4
4 biji telur
1 cawan santan pekat
garam
serbuk kunyit
Bahan-bahan:-) Tumis Darat
Minyak masak
½ biji bwg besar ~mayang nipis
2 Tangkai daun kari
2 tangkai cili kering ~ kerat pendek
Cara-caranya:-)
- Rebus kacang dhal hingga empuk. Masukkan kentang dan rebus hingga kentang empuk.
- Masukkan bawang & halia yang dihiris serbuk kunyit, garam.
- Masukkan santan & sedikit air untuk kuah.. biar mendidih sambil dikacau2. Pecahkan telur sebiji-sebiji.. slowkan api.. jangan kacau sangat. Biar telur masak. Tutup api.
- Dalam kuali lain.. panaskan minyak dan tumis semua bahan tumis darat hingga wangi.
- Curahkan semua bahan2 tumis tadi ke dalam kuah dhal tadi lalu ditutup periuk. Sedia untuk dihidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan