Resepi Asal:-)My Kuali
Olahan:-)Fiza Damia Yummy
Bahan-bahan:-)
1/2 ekor ayam - potong ikut suka
2 sudu besar cili kering kisar
1 labu bawang besar - dihiris
3 ulas bawang putih - dicincang
2 inci halia - dipotong nipis
1 batang serai - diketuk
3 sudu besar kicap pekat ABC (Heinz) (kak rose guna cap maggi )
2 sudu besar kicap cair
2 sudu besar sos tiram
1/4 sudu kecil lada hitam yg dikisar
sedikit air
Bahan Tambahan:-)
- 1/2 batang lobak merah - dipotong memanjang
- 2 biji tomato - belah 4
- 2 Biji cili Benggala hijau/merah - dipotong serong
- garam dan gula secukup rasa
Cara-Cara:-
- Ayam dibersih, ditos dan digaulkan dengan garam dan serbuk kunyit. Goreng hingga ayam masak (jangan terlalu garing). Angkat dan ketepikan.
- Tinggalkan +- 3 sudu besar minyak yang sama, tumiskan bawang besar, bawang putih, halia dan serai hingga wangi.
- Masukkan kesemua sos, serbuk lada hitam dan sedikit air, gaul rata sekejap.
- Masukkan ayam, garam dan gula secukup rasa dan masak biar ayam bersalut mesra.
- Akhir sekali masukkan semua sayuran, cili dan tomato. Kacau sekejap jgn layu sangat.
- Angkat dan hidangkan
2 ulasan:
Salam Fiza..Thanks sudi singgah sana...Wahhhh Ayam Sos Berampai..Silap-silap kalau boh kacang panjang & lobak tu lebih siket dah boleh jadi lauk 2in1 ni...
Sama2 sue...tq sudi singgah...hehehe
Catat Ulasan