Followers

Isnin, 23 Mei 2011

Atas Permintaan..

Atas permintaan oleh sang suami..Katanya tak cukup makan haritu..Buat la lagi mama..papa suka sgt   buger malaysia yang mama buat hari tu...hehehe ye la sang isteri pon buat la lagi..Tapi kali nie saya ubah sikit resepinya..Sebelum nie saya guna tepung gandum..kali nie saya guna tepung pau lembut nay bukan main tau..lagi sedap kalau guna tepung pau..

Resepi asal:-)iresepikuih.blogspot.com
Olahan:-)fiza damia yummy

 Bahan-bahan:-)
Untuk sambal
Minyak masak
1Labu Bawang Besar*
2Ulas Bawang Putih*
Sedikit Belacan*
10Tangkai Cili Kering-Rebus dan Kisar*
1/2Cawan Ikan Bilis Halus
2Sudu Besar Gula Merah
1/2Cawan Air Asam Jawa
1Sudu Gula Pasir
Garam


Cara-caranya:-)
Untuk Sambal
-Panaskan minyak dan masukkan ikan bilis.Goreng hingga kekuningan.
-Masukkan (*) yang di kisar halus.Tumis hingga garing.
-Masukkan gula merah,gula pasir dan garam dan gaul sebati.Angkat dan ketepikan dulu.


 Untuk Doh:-)
250Gram Tepung Pau-Sebelum ni saya guna tepung gandum
120Ml air
2Sudu Makan Majerin
2 1/2Sudu Besar Gula Halus
Secubit Garam
2Sudu Kecil Yis
Minyak-Untuk mengoreng
Timun-Hiris Nipis


Cara-cara:-)
-Masukkan semua bahan kecuali timun dan minyak.Uli sehingga menjadi doh yang tak melekat di tangan.
-Rehatkan doh selama 30minit.Bahagi doh kepada 8bahagian-
-Bentukkan bulat-bulat dan rehatkan lagi biar naik dua kali ganda.
-Bila doh telah naik panaskan minyak goreng  doh dalam minyak yang panas sehingga kekuningan.
-Angkat dan toskan.Belah tengah jangan sampai putus.Isi dengan sambal ikan bilis tadi dan timun yang dipotong nipis.....





                           .....................fiZa DaMia YummY.........................

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Archive

Recent Posts

Terdapat ralat dalam alat ini

RECENT VISITORS

Jalan-jalan Sambil Minum..Nah Segelas Kopi