Followers


Jumaat, 29 April 2011

Mee Udang..testing..testing..






Salam jumaat.Emmm puas hati dapat buat mee udang..Alhamdulillah dah kenyang pon makan..betul-betul puas la makan..nak makan kat sungai dua tu dah la jauh dr klang nie.Hamik ko buat sendiri melantak la aku anak beranak...Sama je rasa mee udang sg dua..Suka-suka lepas nie nak buat lagi..Yeappyy...Mai tgk resepinya..Resepi asal dr Resepi Masakkan Melayu.Tapi saya ubah sikit..Mintak halal ye saya tempek resepi kat sini..









Bahan-bahan:-)
1Bungkus Mee Kuning-Celur
1/2kilo udang-asingkan kulit dgn kepala
1/2Ayam


Bahan-bahan kisar:-)
1Biji Bawang Besar
4Ulas Bawang Merah
4Ulas Bawang Putih
1Inci Halia-Resepi Asal pakai 2inci
10Tangkai Cili kering


Bahan Hiasan:-)
1mangkuk Tauge-celur
1pokok Sawi-potong dan celur
2batang cili merah-Hiris
Segemgam cili padi-hiris
Tahu Goreng-Saya tak pakai
Daun sup-hiris
Daun Bawang-hiris
4Biji Telur-rebus


Cara-caranya:-)
-Rebus ayam dgn air sehingga ayam masak.Asingkan isi ayam.
-Goreng kulit udang dgn minyak.Biar kulit udang sampai nampak kuning.Bila kulit udang dah kuning masukkan kulit udang dlm air rebusan ayam tadi.Rebus selama 10minit..Keluarkan kulit udang dr air rebusan ayam tadi.Kemudian kisar kulit udang dgn 1cawan air.Dan masukkan dlm air rebusan tadi.Tapis dulu ye.
-Guna minyak lebihan goreng kulit udang tadi tumis bahan kisar hingga pecah minyak dan naik bau.Kemudian tuangkan air rebusan tadi.Biar hingga mendidih.Masukkan garam,Gula dan perasa.saya tak pakai perasa.
-Jika ingin pekat masukkan 2sudu tepung jagung yg dibancuh dgn air.
-Hidang dgn bahan hiasan...
-Makan masa panas-panas..enjoy..








                                           ...................fiZa DaMia YummY...................

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Archive

RECENT VISITORS

Jalan-jalan Sambil Minum..Nah Segelas Kopi