Resepi asal:-)Melley mey
Bahan-bahan:-)
6 ketul peha ayam
3 ulas bawang merah _ d hiris
4 ulas bawang putih _ d hiris
2 inci halia _ d hiris
1 tsp garam
2 tbsp gula
3 ulas bawang merah _ d hiris
4 ulas bawang putih _ d hiris
2 inci halia _ d hiris
1 tsp garam
2 tbsp gula
BHn-bahan Lain
Air secukup kegunaan
Minyak untuk menggoreng dan menumis
Bahan-bahan A
1/2 tbsp kicap pekat Loon Kee
2 tbsp ABC sweet sauce
1 tbsp gula ( pilihan.. tak bubuh pun tak per )
Bahan-bahan B
1 inci halia _ d cincang
6 ulas bawang merah _ d cincang
4 ulas bawangh putih _ d cincang
Bahan-bahan C
1 1/2 tbsp sos tiram maggi
1/2 cawan Kimball sos cili thai
1/2 cawan Kimball sos cili thai
1 1/2 cawan air rebusan ayam
Bahan-bahan Untuk Hiasan
Daun sup _ d cincang
Cili merah _ d cincang
Cili merah _ d cincang
Cara-caranya:-)
- Gaulkan kesemua bhn² dan perap selama 30 minit.
- Kemudian masukkan ayam ke dalam periuk dan tambahkan air melebihi paras ayam.. Rebus ayam sehingga masak.
- Toskan ayam n ketepikan air rebusan tadi untuk kegunaan sosnya nanti.
- Gaulkan ayam bersama bhn² A dan goreng ayam d dalam minyak yang banyak sehingga sedikit garing.
- Angkat dan sejukkan terlebih dahulu sebelum d potong.
- Potong ayam menjadi ketulan kecil dan susun d atas pinggan.
- Ketepikan.
Cara Untuk Sos:-)
- Tumiskan bhn² B bersama sedikit minyak sehingga wangi dan garing.
- Masukkan bhn² C dan biarkan ianya mendidih. Sesuaikan rasa.
- Tutupkan api dan tuangkan d atas ayam yang telah d susun d atas pinggan. Taburkan daun sup dan cili merah.
- Hidang.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan