Bahan-bahan:-)
3Cawan beras pulut (+-500 gram)
250 ml santan
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 keping asam gelugor
1 helai daun pandan - di potong 2
Air untuk merendam pulut - sukatan air 1 -1 1/2 inci melebihi paras pulut
Cara-cara:-)
-Beras Pulut di cuci bersih.
-Masukkan air, serbuk kunyit dan asam gelugor ke dalam bekas dan kacau supaya serbuk kunyit larut.
-Kemudian masukkan beras pulut dan rendam semalaman.
-Keluarkan asam gelugor, cuci dan bilas beras dengan air paip untuk membuang sisa-sisa kunyit.
-Didihkan air dan masukkan beras dan separuh daun pandan ke dalam pengukus, ratakan.
-Kukus selama 15 minit atau sehingga 3 suku masak.
-Angkat dan masukkan ke dalam mangkuk besar bersama baki daun pandan tadi.
-Tuangkan santan yang telah dicampur dengan garam gaul rata.
-Kemudian ratakan semula pulut ke dalam pengukus dan kukus semula selama 15 - 20 minit atau sehingga masak.
-Angkat dan hidangkan. Sesuai di makan bersama rendang, sambal tumis,kari ayam, masak berlada/ sambal. -Selamat mencuba!
TIPS
UUNTUK MENDAPATKAN WARNA PULUT KUNING YANG CANTIK SEKATA
UUNTUK MENDAPATKAN WARNA PULUT KUNING YANG CANTIK SEKATA
- Rendam beras pulut bersama asam gelugor atau asam keping supaya warna melekat pada beras.
- Kacau beras 2 atau 3 kali selama proses merendam supaya sekata.
- Tumbuk sedikit kunyit hidup dan masukkan ke dalam beras yang di rendam. ( warna lebih terang)
.....................fiZa DaMia Yummy........................
Tiada ulasan:
Catat Ulasan