Salam sume n3 yang di janji kan tadi..Kari kepala ikan..jeng..jeng..ikan ni diberi oleh ayah saya...tak tau nak buat ape dengan ikan nie.memandangkan saya je yang makan ikan ni..so terpikir buat kari kepala ikan pon sodap nie..En.Somi makan je la kuah tu yek..hahaha..jahat tu aku n ie..Tak de la.Tadi en.somi balik keje cuit-cuit juga la ikan ni..makan pon.Saja je buat gempak tak makan kononnya..jom la layan bahan-bahan kat bawah nie..
Bahan-bahan:-)
Kepala ikan merah yg siap dipotong - nak guna ikan lain pun boleh
3 sudu besar rempah kari ikan -
2 sudu besar cili kisar - nak guna cili serbuk pun boleh
Bahan2 Kisar
1 biji labu bawang besar
3-4 biji bawang merah
4 biji bawang putih
sedikit lada hitam
Bahan2 Mayang
1 labu bawang besar dimayang halus
3 biji bawang putih
daun kari 2 tangkai (Jangan leraikan)
sedikit halba campur
air asam jawa lebihkan sedikit
garam secukup rasa
Bahan Rampai
Terung ataupun boleh guna kacang bendi -saya guna bendi
Cili hijau
Buah tomato
Cara Menyediakan :-)
1. Panaskan minyak dan tumis bahan2 yg dimayang dengan halba campur. Setelah agak layu masukkan cili kisar, bahan mesin. Kemudian masukkan rempah kari ikan.Masukkan 2 tangkai daun kari...jgn ceraikan daun tu..sbb batang daun tu akan memberi aroma yg sedap pada kari kita. Masak sehingga hilang bau rempah tu... masukkan air jika rempah nampak kering.
2. Setelah rempah dah masak dan hilang bau, masukkan air asam jawa yg ditapis...masukkan garam.
3. Setelah mendidih, masukkan ikan, bahan-bahan rampai. Masukkan sekejap sahaja supaya tak nak ikan masak terlalu lama dan hancur. Rasakan apa yg kurang bolehlah ditambah. Sedia utk dihidangkan.
...........................fiZa DaMia YummY.......................................
Tiada ulasan:
Catat Ulasan