Followers
Rabu, 4 Mei 2011
Tomyam Seafood
Salam semua..makan tengah hari harini kita layan makan tomyam..Semalam makan makanan bergoreng dan banyak minyakkan harini kita makan yg bersup @berkuah....resepi ni simpel..rebus je.sume campak masuk periuk biar bahan2 masak.tapi yg ini saya tumis dulu.saje buat lain dari biasa.jom tgk bahan-bahannya.
Bahan-bahan:-)
1/2Ekor Ayam-isi ayam potong kecil
3Ekor Sotong
10-15 Ekor Udang Besar
1Batang Serai
2Biji Tomato-potong baji
1Batang Carrot-potong panjang
1Bungkus Jagung-potong
1Biji Bawang Besar-potong bulat
2Ulas Bawang Putih-ket
10Tangkai Cili Padi
3Batang Kacang Panjang-potong
1/2 Kobis Bunga
1Paket Cendawan
sedikit dain limau perut
2Kiub Tomyam
1Paket Pes Tomyam
5Biji Limau Kastiru
Air
Garam
Cara-caranya:-)
-Tumis bawang putih hingga kuning.Masukkan air mengikut besar periuk.Kemudian masukkan ayam,sotong,carrot dan kubis bunga.
-Bila ayam sudah masak masukkan udan,tomato,cendawan,kacang panjang,cili padi dan jagung.Masukkan juga kuib omyam,pes tomyam,garam dan jus limau kasturi.
-Bila sudah mendidih masukkan cendawan jika sume cukup rasa blh lah tutup api.
-Makan dgn nasi panas-panas..
.....................fiZa DaMia YummY...........................
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
1 ulasan:
salam..tq..
Catat Ulasan