Followers
Selasa, 29 Mac 2011
Nasi
Nasi Ayam Penyet
Bahan-bahan:
Untuk Ayam
1 ekor Ayam-Potong 8 bahagian,rebus selama 10minit dan toskan
1/2 sudu Jintan Manis
1/2 sudu Jintan Putih
1/2 sudu Ketumbar
1 sudu besar Serbuk Kari
1/2 sudu lada hitam
3 ulas bawang putih
1cm halia
Sedikit air
1 sudu kecil Garam
Unuk Sambal
Minyak masak
10 btg Cili merah
10 btg Cili padi
10 Biji Bawang kecil (merah)-Hiris
3 Ulas Bawang putih
5 Biji Tomato
sedikit belacan
3 sudu Serbuk ikan bilis
3 sudu Gula Merah
Untuk Nasi
3 cwn Beras
3 ulas Bawang putih
1 btg Kulit kayu manis
4 biji Buah Pelaga
2 Kuntum Bunga lawang
sedikit butter
Garam
1 Kiub Ayam
6 cwn air
bahan tambahan
Tempe,tahu,salat,timun dan tomato
Cara-caranye:
Untuk Ayam
-Masukkan semua bahan kecuali minyak dlm pengisar,kisar halus
-Lumur bahan pada ayam dan perap
-Simpan bahan kisar yg berlebihan untuk mengoreng tempe dan tahu.
-panaskan minyak dan goreng
Untuk sambal
-Panaskan minyak.Goren ikan bilis hinga garing.
-Goreng belacan seketika.
-Masukkan bawang merah,bawang putih dan cili.
-Setelah layu masukkan tomato dan tutup api
-Masukkan semua bahan yg digoreng ke dlm pengisar.
-Setelah dikisar masukkan dlm kuali leak gula merah dan gaul rata.
Untuk Sup
-Lebihan air yg merebus ayam tadi jgn buang..
-Masukkan garam,kentang,carot dan daun sup.
-Tabur bawabg goreng
Untuk Nasi
-Panaskan butter tumis bawang putih,kulit kayu manis,bunga lawang dan buah pelaga..
-Guna air rebusan ayam tadi untuk masak nasi.
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan